top of page
Vyhledat

Milujeme cibuloviny!

Cibuloviny jsou symbolem jara


Začíná to vlastně už ve chvíli, kdy objednáme cibuloviny pro podzimní výsadby. Od září do října je ideální doba pro výsadby většiny cibulovin. Na podzim sázíme spící cibuloviny do půdy a po mnoha hodinách práce za námi není nic vidět. Zima je dlouhá, ale my se těšíme na jarní sluneční paprsky, na které cibuloviny také čekají.


Konečně se dočkáme a stojí to za to! V kontrastu s dlouhou chmurnou zimou způsobují svěží různorodé barvy cibulovin doslova přívaly radosti, svět je hned krásnější a nálada veselejší.


Talovíny, sněženky, bledule a prvosenky (petrklíč), to je něžná decentní krása těchto známějších druhů.


Krokusy jsou obrovská a velmi různorodá skupina cibulovin. Jsou jedny z našich nejoblíbenějších. Většina z nich snáší zasazení i do sekaného trávníku. Jsou to druhy odolné, celkem dlouhověké a dokážou se také rozmnožit. Běžné druhy jsou tzv. chrysanthus hybridy, běžné a spolehlivé druhy (uprostřed dole odrůda Fusco Tinctus). Velmi krásné jsou také botanické druhy a odrůdy - vpravo dole tmavě fialový Crocus tommasinianus Ruby Giant.

Vlevo dole zase snový jemný druh C. tommasinianus Lilac Beauty.

Nahoře jsou velkokvěté krokusy, kvetou později než jiné druhy a v trávníku by neprospívaly. Jsou to druhy udržovaných záhonů, bílý krokus Jeanne d'arc, žlutý např. Grosse gelbe. Pruhovaný Pickwick.


Další velká skupina vděčná a dlouhověká, nenáročná a vhodná i do udržovaných trávníků. Jsou tu mini druhy narcisů vhodných spíše do skalek, které dosahují třeba jen 10 cm výšky až po robustní druhy (až 45 cm), které sázíme i do vzdálenějších míst na zahradě - jsou na dohled, svítí zářivou žlutou a lákají, abychom přišli blíž. Jsou tu druhy malokorunné, velkokorunné (vlevo nahoře Pink Charm) i trubkovité (dole bílo-žlutý narcis Cornish King a zlatožlutý Dutch Master).

Uprostřed vpravo je zástupce bramboříkokvětých hybridů N. Jetfire. Existují také druhy narcisů, kterým vyrůstá více květů z jedné cibule, např. tazetta hybridy (odrůda Geranium vpravo nahoře).


Tulipány jsou všeobecně oblíbené, ale od klasických zahradních tulipánů (foto nahoře) jsme se trochu odklonili z důvodu každoroční manipulace s cibulemi. Po odkvětu se musí z půdy vyndat, nechat zaschnout, dobře uskladnit a na podzim zase do připraveného záhonu zasadit. Z naší zkušenosti to jinak nejde, pokud chceme mít rostliny krásné a zdravé. Odrůda Oxford je dle mých informací jednou z mála zahradních tulipánů, které prosperují i bez vyjímání z půdy (vlevo dole).


Začali jsme zkoušet druhy a odrůdy botanických tulipánů, které tuto každoroční péči nepotřebují. Např. vpravo dole je vícekvětý kultivar Fusilier ze sekce botanických tulipánů T. praestans.


Zde vlevo je zase skalkový T. turkestanica. Drobných tulipánů do skalek je mnoho druhů a jsou velmi variabilní. Některé se samovolně rozrůstají, což je na plochách, kde je dost místa, velmi milé.






Zkoušíme také další méně známé druhy cibulovin, které jsou také celkem nenáročné. Nejznámější z této trojice je vpravo hyacint, uprostřed puškinie, vpravo pak ladonička (Chionodoxa).


Cibuloviny vhodné do sušších podmínek jsou bezesporu okrasné česneky (zde vlevo Allium christophii) a například tyto temně modré skalkové kosatce (Iris reticulata). Česnek je druh, který u nás na zahradě nepřežívá. Pokusů jsem učinila několik, ale snaha byla marná. Proto nemá smysl jít proti přirozenosti rostlin a podmínkám daného pozemku. Zahrada nám celkem jasně vymezuje co sázet a co ne.


Lilie jsou jedny z nejnoblesnějších cibulovin, které můžeme na své zahradě pěstovat. Pokusů také bylo pár a ne každá cibule obstála. Tyto úchvatné asijské hybridy s turbánkovitými květy zatím drží a uvidíme časem, zda obstojí. To hlavně záleží na pletivu, které cibule chrání před nenechavými hlodavci.


Zde odrůda Pink Giant a v pozadí tmavě červená je Red Velvet. Oba druhy dlouho kvetou a jsou skutečným klenotem tohoto záhonu.


Už jen pouhým prohlížením těchto jarních fotek ze zahrady mám o trochu lepší náladu, co vy?

21 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page