top of page
Vyhledat

Remízek

Krajinné prvky v ekozahradě


Remízek letos (2023) slaví deset let od založení. Je v nejvzdálenější části ekofarmy a je koncipován jako bezzásahový. Zde, kromě nutné údržby po založení (např. obsekávání sazenic či neustálého spravování plotu), nevykonáváme žádné další práce. Nesekáme trávu ani nezasahujeme do sukcesního vývoje. Kromě vysázených dřevin tady necháváme růst také náletové dřeviny, tady nejčastěji jeřáby a vrby jívy.

Kostru výsadby tvoří dlouhověké dřeviny - duby, buky, habry, lípy. Na fotce výše je dominantou třešeň ptačí a v popředí kalina obecná. Keře jsou součástí výsadby. Neměly by chybět jako doplněk v žádném krajinném prvku.

Mladá lípa nám dělá radost, ale není to tu pro ni ideální. Remízek je na kopci, je tu větrno a půda není příliš živná a hluboká. Ne všechny sazenice dožily do dnešních dní.

Ty jsi tedy vyrostla! Borovice je tu naopak ve svém živlu. Moc jí to tu svědčí, není totiž moc konkurenceschopná a vyhledává spíše extrémní lokality (sucho/mokro).

Vlastně je tu celý hájek borovic. V popředí růže šípková. Traviny to tu osídlili až moc, na fotce to sice vypadá docela poeticky, ale faktem je, že některé méně vitální druhy dřevin dost utlačují. Kdybychom na to měli kapacity, asi bychom je pravidelně sekali. Časem by se je podařilo trochu umírnit. Kapacity nemáme, tak tu bují.

Loučíme se s remízkem a scházíme dolů, je to kus cesty a máme před sebou ještě hodně kochání krajinou :-)

73 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Kommentare


bottom of page