top of page
Vyhledat

Včelaříme na ekofarmě

První rok s oddělky

Včely a motýli jsou poezií každé zahrady. Pestrá skladba kvetoucích rostlin láká mnoho druhů hmyzu. Nejraději pozoruji motýli, samotářské včely a samozřejmě včely, které bydlí v našich úlech.


Prioritou je pro nás přístup, který co nejvíce respektuje přirozenost včel. Chováme včely ve dřevěném úlu a používáme rámky pro volnou stavbu (nepoužíváme mezistěny). Snažíme se pokud možno nerušit vnitřní harmonii včelstva.


Stanoviště a úly jsou první věc, kterou je potřeba zvážit. Kde včely ubytujeme a v kterém typu úlu? My jsme zvolili z pestré škály rámkových mír Langstrothův nástavkový úl. Potřebujeme jen zasíťované dno tzv. varroa dno, nástavky, rámky, strůpkovou folii a víko. Očka jsou fajn.


Sestavené úly osazujeme nakoupenými oddělky nebo si včely přivezeme v našich úlech od včelaře. Oddělek je vlastně malé včelstvo. Je zde mladá matka, v buňkách najdeme vajíčka, larvičky i zavíčkovaný plod.


Pro začínajícího včelaře je nejdůležitější, aby včely stavěly dílo. Nemám souše (prázdné vystavěné plásty), které bych jim dala pro rychlejší rozvoj. Nepoužívám mezistěny, proto je včelstvo odkázáno samo na sebe.

Včely tzv. řetízkují při volné stavbě a malá pomocnice asistuje u prohlídky.

Mladý včelař - zvídavý včelař.


Pokud stavění pokračuje, přijde potřeba rozšířit oddělky na dva nástavky. Dbám doporučení zkušeného včelaře a krmím shora medocukrovým těstem. Pravidelně kontroluji. Když mají prázdno, musím dát nové krmení. V letošní sezóně (2022) je suché léto, proto krmím neustále. Oddělky musí sílit, aby přečkaly zimu. Nakonec dáme zimní zásoby, jelikož přirozené potravy je nedostatek.


Jak vše dopadne uvidíme na jaře!



91 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page